2017. január 22. 23:07 - Wittigen

Betört a fantasy a színházba

Nagymamám révén az elmúlt években rendszeresen megfordultam Operett színházban különböző előadásokon. És bármennyire is húztam mindig a szám, be kell ismerjem, soha nem csalódtam. A legutolsó előadás után, megláttuk egy érkező mű bemutatóját, az Ördögölő Józsiásét. No mondom ezt meg kéne nézni. És karácsonykor a fa alatt két jegy várta a húgomat és engem. 

(Kérlek hagyjátok figyelmen kívül a dátumot és a helyszínt, ez volt a legjobb kép, amit leltem.)

A mű két felvonásos rock operett (fantasy és rock!!! elég, ha annyit mondok, hogy rajongok Adrian von Zieglerért...). Najó tán egy kicsit lódításnak hangzik a fantasy, de a magyar népmesék beillenek, elvégre mélyen a mitológiában gyökereznek (rátok nézek Böszörmény és Guara). De erre a műre még maga Deadpool is büszke volna.

Józsiás hitóriáját Tamási Áron 1952-ben írta, a Budapesti Operettszínház számára a zenés változatot Tolcsvay László készítetteKiinduló pontunk egyszerű: tündérország királykisaszsonya eladósorba került, és kéne egy férj. Ezt kedves királyunk lovagi tornával oldja meg. Versenyzőink Babura , Bablónia királya, Murmog, Bagaria örököse, Józsiás a vándorlegény (szerepében kedvenc cigányunk, Kerényi Miklós Máté. Mielőtt valaki félreértené, az első operettünk amit láttunk, a Viktóriában egy cigány muzsikust alakított.) és végezetül Bakszén az ördögök hercege. Na ki tippeli meg innen, hogy mi lesz a történet folyása? Azt mondod, hogy a királynő szívének elnyeréséért fog folyni a verseny, és erről fog szolni az előadás. Nope. Ülj vissza szépen a székedbe, ugyanis ez a klisé itt nem érvényes. Természetesen más klisék érvényesülnek, dehát nem egy komoly műről van szó, hanem inkább gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mese ez: hazaszeretetről, árulásról, és sok megpróbáltatásról és természetesen happy endről :)

Az első fordulatot követően ugyan kiszámítható a történet alakulása, mégis izgalommal nézi végig az ember Bakszén és társainak ármánykodást, melye fülbemászó rockos dallam kísér jól kialakított jelmezekkel és pirotechnikával(!!!!) fűszerezve.

Apropó ördögök, a szexi bűn sem hiányozhat a színpadról, szóval íme néhány női gonosztevő (nem rajtuk nyugszik az előadás nyugi):

A végére marad egy komédia, mely pontot tesz az egész történet végére, és ahol gonosz és jó újból megmérettetik. Ez volt az az előadás melynek végén (sőt még közben is) őszinte meglepetésből, nem pedig a kötelezettségnek eleget tevően tapsoltam (kötelezettséget úgy értem, hogy mikor a mű közben a nagyobb dalokat tapssal díjazzuk). De vajon hogy jön ehhez Deadpool? NMint az közismert képregényes barátunk elég gyakran töri meg az úgy nevezett negyedik falat, mely elválasztja a mi világunkat a képregényétől, s gyakran beszél közvetlenül az olvasóhoz. Nos kedves színészeink is megtörik e nevezetes határ vonalat, és ki-ki szólogatnak a közönséghez. 

Lámsza király: Ha ez mese volna...

Vándorlegény:De ez mese...

*a teljes porondon lévő gárda kitekint a nézőközönségre*

Nos ennyi volt mára. Tiszta szívemből ajánlom nektek e könnyed mű megtekintését, nem fogtok benne csalódni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetmult.blog.hu/api/trackback/id/tr2812146679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása